ΓΚΛΙΤΣΕΣ

Γκλίτσες

Γκλίτσες

Η γκλίτσα είναι το παραδοσιακό μπαστούνι του τσοπάνη. Η γκλίτσα φτιάχνεται από ξύλο και αποτελεί το όργανο με το οποίο ο ποιμένας καθοδηγεί και επιβάλλει την τάξη στο κοπάδι του.

Η γκλίτσα υπάρχει ακόμη από την αρχαία εποχή καθώς ο Πάνας, ο προστάτης των κτηνοτρόφων, εμφανίζεται να κρατάει μια γκλίτσα, ενώ πάλι ο Ιησούς Χριστός κρατάει στα χέρια του μια γκλιτσα, που ως καλός ποιμένας θα βάλει στο σωστό δρόμο του Θεού τους ανθρώπους.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει στολιστεί ή φτιαχτεί μια γκλίτσα δείχνει και την κοινωνική θέση του ανθρώπου που την κρατάει. Οι φτωχοί άνθρωποι και οι τσοπάνηδες έχουν απλές γκλίτσες χωρίς ιδιαίτερα σκαλίσματα, ενώ οι γκλίτσες των εμπόρων ζώων είναι πιο περίτεχνες με σκαλίσματα, βέβαια οι γκλίτσες των τσελιγκάδων ήταν ακόμη πιο περίτεχνες με πολλά στολίδια και ιδιαίτερα σκαλίσματα.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Μπαστούνια πεζοπορίας

 

Στις ημέρες μας η γκλίτσα δεν χρησιμοποιούνται όπως παλαιότερα, καθώς τα επαγγέλματα με τα οποία συνδέονταν έχουν εκσυγχρονιστεί. Πλέον υπάρχουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες και οι κτηνοτρόφοι δεν χρειάζεται να γυρίζουν από περιοχή σε περιοχή με το κοπάδι τους, και να χρησιμοποιούν την γκλίτσα σαν μπαστούνι πεζοπορίας.

Σήμερα η γκλίτσα χρησιμοποιείται σαν υποβοήθημα στο περίπατο, δηλαδή σαν ένα παραδοσιακό μπαστούνι πεζοπορίας για μικρούς και μεγάλους, για γυναίκες και για άνδρες. Βέβαια υπάρχουν και οι λάτρεις της γκλίτσας που συλλέγουν γκλίτσες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανικών κρατών.

Χρησιμοποιείστε και εσείς μία γκλίτσα για μπαστούνι πεζοπορίας, ή κάντε δώρο σε φίλους γκλίτσες για να αρχίσουν την πεζοπορία.
 

 

 

vBulletin stats